כיצד ניתן לנהל תקציב משפחתי בצורה מספקת ומאוזנת בין השכל והרגש כך שאף אחד לא יחוש קיפוח או הפסד? איך נכון לנהל פיננסית את הבית כך שיצמח ויגדל כלכלית?
המונח "תקציב" זוכה ללא מעט הקשרים שליליים על לא עוול בכפו. אנשים רבים נוטים לקשר תקציב עם הימנעות, חסכנות וסגפנות. ומשום כך נושא התקציב עלול לעורר מחלוקות רבות בקרב בני זוג ולפגוע במקומות נוספים בשגרת החיים.
במחקר שערכה אוניברסיטת קנזס ובחן 4500 זוגות, נמצא כי ריבים על כסף הם המנבא מספר אחד לגירושים. בלי קשר לגובה ההכנסות, החובות וההלוואות שלהם (!).
משמע- הכל עניין של התנהלות. והתנהלות ניתן ללמוד וניתן לשנות.
התא המשפחתי כעסק
חשוב לזכור כי משק הבית הינו עסק לכל דבר ועניין המגלגל מחזורים של מיליונים לאורך השנים, אך בניגוד לעסקים אחרים את העסק הזה לא ניתן למכור וגם לא להכריז על פשיטת רגל, ועל כן יש להעניק לו את הניהול הטוב ביותר ללא פשרות.
"כל אחד הוא אחר, מיוחד מכולם" (תפילילה)
החוכמה הגדולה הינה לדעת כיצד לנהל את התקציב בצורה טובה היוצרת עבודת צוות ושיתוף פעולה כאשר אחד מבני הזוג הינו מאוד מחושב ושכלתני בעוד השני חי ללא שום הכרה פיננסית. איך מצליחים לגשר כאשר האחד מגדיר תקציבים וחי את חשבון הבנק המשפחתי, בעוד השני מתעניין אך ורק ברובד החברתי והרגשי בכל ליבו, חסר כל עניין בהגדרת תקציבים, ומעוניין רק את ברגע ותחושת הסיפוק המידי?
איך מתחילים?
טרום החלק הפיננסי של בנית התקציב חשוב להבין שבניית תקציב הינה תהליך ארוך הכולל שינוי התנהגותי במישור הפיננסי יחד עם שינויים בחשיבה, בתכנון ובביצוע ברמה היומיומית, החודשית והשנתית. המטרה הינה ליצור שינוי שילווה לאורך זמן ויביא לרווחה כלכלית, ועל מנת שישמר ויחזיק מעמד עליו להיעשות בשלבים, בהסכמה ובשיתוף פעולה מלא.
נקודות חשובות לתהליך
- תאום ציפיות
החלק החשוב והעיקרי מכל התהליך. על מנת להגיע לאותה סינרגיה ושיתוף פעולה חשוב והכרחי לתת לכל אחד ואחת בזוגיות את המקום המייצג, אותו מקום שיגרום לרצות לעבוד למענו. - הגדרת תפקידים ומשימות
לאחר ההכרה בחוזקות ובחולשות של כל אחד מבני הזוג, זה המקום לחלק אחריות והגדרות תפקיד. מצד אחד פעולה זו תוציא את המיטב מכל אחד ומצד שני תמנע עימותים עתידיים בנוגע לעשיה החודשית. - גיבוי
חשוב לזכור שהעסק הינו פרטי וישנם שותפים נוספים המצפים לרווח בעל ערך מוסף מהתהליך (ביטחון כלכלי עוזר לתחושת הביטחון הכללית), ועל כן התהליך הוא משותף ויש לגבות אחד את השנייה. - שיפוטיות בחוץ
בזוגיות אין מקום לשיפוטיות, ואם רוצים להצליח ולקדם תהליכים ולהגשים חלומות ומטרות משותפות צריך להתאמץ וצריך לעבוד. ולעיתים מי שעובד טועה ועל כן חשוב להשאיר את השיפוטיות בחוץ ולהתרכז בעשיה משותפת ומקדמת.
זוגיות מניבה (או יתרונות עבודת הצוות)
- סינרגיה
צודקים המצדדים במשפט "השלם גדול מסך כל חלקיו". ידוע שפעולה משותפת של שני אנשים תניב תוצאות טובות ומועילות יותר מאשר אדם העובד לבדו. ובהשלכה לניהול תקציב, כל אחד מביא עמו את היכולות והמעלות שלו וחשוב להכיר בהן ולדעת לתעל אותן לעבודת הצוות. - הנאה
פעמים רבות כבר הוכח בעבר כי עבודה משותפת גורמת להנאה וסיפוק רב יותר עצם עניין השייכות ותחושת הביחד. הידיעה כי הנך שותף לדבר גדול הרבה יותר וכי אתה חלק משרשרת גורמת להנאה מעצם העבודה. וכשמשלבים זוגיות וניהול תקציב ניתן לקיים את ישיבות התקציב
במסעדה שקטה ולהרוויח כפול. - ביטחון פסיכולוגי
במחקר שערך גוגל על התכונות החשובות ביותר שיש בצוות מנצח. העיקרי שבהם היה ביטחון פסיכולוגי, (מונח אותו טבעה החוקרת פרופ' אמי אדמונסון מאוניברסיטת הרווארד). החוויה הסוביקטיבית של האדם להגיד את מה שהוא מרגיש ואת מה שהוא חושב, מבלי לחוש ביקורת.
חיים ביחד עם התקציב
זוגיות טובה מבוססת על אמון והערכה מלאה, ויש ללמוד לתקשר גם כאשר השפות שונות. השפה המתמטית והכלכלנית ברורה, אך לעומתה השפה הרגשית קשה יותר להבנה.
כשם שהצד הרגשי חייב להבין שמחיר המינוס אינו מתבטא רק בכסף – אלא גם במתח, לחץ, בעיות בריאות ואפילו גירושין.
על הצד השכלי להבין שלא הכל בחיים זה טבלאות וחישובים. לכן שווה לעשות כל מאמץ לקירוב הקצוות ועבודה משותפת על מנת לחיות בשקט ובשלווה. ושליטה היא הצעד הראשון לקראת שקט נפשי.
"פתיתי שלג הם בין היצירות העדינות והשבירות ביותר שיש בטבע, אך תראו מה הם יכולים לעשות כשהם באים ביחד" (מקור לא ידוע)