ניהול תקציב ודעות קדומות

בניית תקציב הינה משימה מורכבת הטומנת בחובה פרטים קטנים ורבים. לרוב האנשים היא אינה באה בקלות, ואף גרוע מכך שיש מיתוסים ודעות קדומות סביב בניית תקציב וניהולו העלולים להסיט מהדרך הנכונה.
חשוב להכיר בהבדלים שבין העובדות למיתוסים כאשר מדובר בניהול התקציב, שכן הסחות דעת מסוג זה עלולות לפגוע במטרה הסופית של השגת שליטה וניהול הכסף.
אלברט איינשטיין אמר פעם: "הרבה יותר קל לפרק אטום מאשר לפרק דעה קדומה".
אבל עם העזרה הנכונה זה בהחלט אפשרי.

דעה קדומה 1 #
 תקציב = צמצום

עם כל הצער שבדבר זו הסיבה העיקרית לכך שאנשים נמנעים מצלילה לתוך חשבונות הבנק ובניית תקציב שנתי.
אנו מונעים מתוך פחד פן בניית תקציב תפגע באיכות החיים (בעוד גירעון הולך ומצטבר חודש אחרי חודש לא…), ותאלץ אותנו להביט באמת הפיננסית ללא כל מחסומים או מסגרות וורודות בצורת תשלומים או אשראי.
תקציב הפך לשם נרדף לחסכנות במובן השלילי של המילה, אך האמת היא שהוא בכלל כלי המשמש להשגת יעדים ומטרות. התקציב מגלם בתוכו את כל המידע הפיננסי ואם ידע זה כוח, משמע שהתקציב נותן לנו את הכוח הכלכלי להחליט

דעה קדומה 2 #
על התקציב להיות מפורט

טעות לחשוב כי ככל שסעיפי התקציב מפורטים יותר, כך התקציב הוא טוב ונכון יותר.
ובכן האמת היא במקום טוב באמצע. חשוב מכל שהתקציב יהיה מותאם אישית, ואם למשפחה אחת נכון להפריד בין הקניות לסופר לבין מוצרי הפארם לבין האוכל לבעלי החיים -זה בסדר.
עם זאת גם תקציב בו שורה אחת של סופר הכוללת בתוכה מכולת, פארם ובעלי חיים ייתן את אותה התועלת בתנאי שזו הדרך הטובה והנוחה ביותר למעקב ושליטה.

טיפות

דעה קדומה 3 #
אין לחרוג מהתקציב – אף פעם !

התקציב אינו סטרילי ולעיתים כמה שמנסים לדבוק בתקציב – החיים נכנסים בדרך. למרבה הצער אנשים רבים נוטים להתייאש עוד בטרם התחילו מסיבה זו במקום לקבל אותה ולהבין שגם היא חלק מהתקציב.
על התקציב להיות גמיש, מונחה כללים ולא מספרים. אם ישנה חריגה בסעיף מסוים לרוב ניתן לקחת מסעיף אחר על מנת להתאזן. (זו אינה ההמלצה בתקציב אך חשוב לזכור כי המטרה היא לעמוד בו) ועדין אפשר לחרוג ולהמשיך בדרך.
יש לראות את התמונה הגדולה ולא להיתפס למספרים. התקציב לא נועד להיות מושלם ומאוד לא סביר שנעמוד באופן מדויק בכל סעיף.

דעה קדומה 4 #
ניהול תקציב גוזל זמן רב

אפליקציות רבות כיום מאפשרות הגדרת תקציבים וקישור אוטומטי בין חשבון הבנק לחשבונות כרטיסי האשראי, דבר המקל על פעולת הסיווג וחלוקה לסעיפי תקציב.
הדבר נכון גם לשלב איסוף המידע טרם בניית תקציב בפעם הראשונה, ולכן נותר רק שלב בניית התקציב. שלב זה לא אמור לקחת זמן רב והוא איננו מסובך ומורכב במיוחד.
חשוב שיתאים לאורח חייכם, יגלם בתוכו כל הוצאה במהלך שנה קלנדרית וכמובן יאזן בין ההוצאות להכנסות.

זמן

דעה קדומה 5 #
תקציב מתאים רק למי שבמינוס

לניהול תקציב אין גיל, דת, מגדר או מצב סוציואקונומי. הוא חוצה גבולות ושפות והוא מתאים לכולם ותמיד.
קל לראות את המחיר שהמינוס גובה הן במישור הפיננסי והן במישור האישי, ולכן באופן טבעי הצורך בניהול תקציב וביצוע פעולות אקטיביות לצאת מהמינוס, מתקשר לבעיות כלכליות.
אך לא רק.
חיים בפלוס תמידי ללא כל השקעה או חשיבה לתיעול הכסף, דינם כחיים ללא פלוס כלל. אומנם חרב המינוס אינה מאיימת, אך מה יקרה ביום שלא תהיה יותר עבודה? מה עם הגשמת חלום? מה עם השקעה להכנסה פאסיבית לעתיד הילדים?

התקציב משתלם

בסופו של עניין התנהלות כלכלית נכונה וניהול תקציב הינן מיומנויות בסיסיות שחובה על כל אחד ואחת לרכוש ועדיף כמה שיותר מוקדם. חינוך לכלכלה נכונה ניתן להתחיל בכל בית ולהתאים לכל גיל.
לעיתים משימות ופעולות הנראות קשות ומורכבות, עם הזמן והתרגול הופכות לחלק משגרת היומיום. וזה הזמן בו הכסף עובד עבורנו ולא אנחנו עבורו.

חצים

חושבים קדימה

תקציב ומעקב אחר ההוצאות מסייע להגשמת יעדים ומטרות. ולשאלת השאלות: האם אנו מובילים את החיים או החיים מובילים אותנו?
כדי להגשים מטרות עלינו להוביל, וכדי להוביל עלינו לשלוט בכסף וכדי שנוכל לשלוט בכסף עלינו לנהל אותו בצורה מושכלת.